• Post published:5. februar 2021

Tips fra naprapat og tidligere styrkeløfter Kay Åge.

Noen må ta jobben med å måke snø, og det er ikke alle steder man kan benytte seg av snøfreser.

Så lenge helsa er god så er det ikke farlig å måke snø. Noen kan oppleve å få smerter i rygg enten underveis eller i etterkant av å ha måket snø. Ofte innebærer snømåking en lang vektarm med rotasjon av hele rygg og nakke, og hvis kroppen ikke er vant til dette eller man starter uten noen form for oppvarming – så kan man få en strekk eller muskelspasme – det vil si krampe i muskulaturen. Da kan man få påvirkning rundt en eller flere ledd i ryggen. Dette kalles ofte for en kink, som er ufarlig. Smertebildet varierer fra individ til individ og går oftest over etter en stund med veiledning og behandling. 

Her kommer en del tips for å forebygge akutt isettende smerter ved å måke snø.

Først og fremst er det viktig å gjøre noen øvelser for å bli sterkere i buk og rygg. Et generelt styrketreningsprogram kan være bra, i tillegg kan en supplere med mer spesifikke øvelser som dette:

  • Markløft
  • Nedtrekk
  • Sittende roing
  • Foroverbøyd sidehev
  • Rygghev
  • Ulike typer øvelser for buk med både ball og i slynge.

Når det gjelder ryggsmerter, så kan en aldri garantere for å være smertefri. Forskning viser at det å være fysisk aktiv vil forebygge dette, og at en vil stå bedre rustet om en skulle pådra seg ryggproblematikk.

Trenger du en sjekk av ryggen og skuldre?
eller ønsker du opplæring for å bli mer bevegelig?
Les mer om Naprapat Kay-Åge og hans måte å jobbe på.

Så selv om en er ung, aktiv, sterk og veltrent så kan en få kink i ryggen i forbindelse med snømåking. Her kommer noen generelle råd som en kan gjøre:

Oppvarming. Sørg for å være varm i muskulatur og ledd. Husk at rotasjon (som snømåking er) er belastende for ryggen din, men at ryggen din tåler dette veldig bra når du er oppvarma kontra når du kommer kald rett fra sofaen.

Enkle kroppsrotasjoner med hoftene avstivet og rygghev bidrar til å komme godt i gang. Skyte rygg og svaie rygg er en annen god øvelse.

Løft med beina. Ryggen skal være nøytral. Ha kontakt med magemuskulatur.

Varier hvilken side du roterer til. Varier også om du holder høyre eller venstre arm nederst på spaden. Varier på hvilket utstyr du bruker. Plast og aluminium er lettest, jernspaden som er fra krigen kan du droppe. Husk kroppen liker variasjon.

Bruk tid. Snømåking er tungt selv for veltrente. 

Bruk flere skuffetak, istedenfor færre og tyngre. 

Måk snøen unna med en gang, og unngå å ta store mengder på en gang. 

«kroppsrotasjoner med hoftene»

Tøy godt ut etter at du er ferdig.

En økt med snømåking kan ta godt på ryggen. Strekk armene mot taket, hold i 30 sekunder, og fall sakte fremover med overkroppen og armene strake og strekk deg ned på gulvet så langt du kommer. Rotér også overkroppen fra side til side for å løse litt opp. Strekk armene over hodet og strekk deg mot den ene siden først og hold litt, før du går mot den andre siden.

Om uhellet skulle være ute, og du har fått låsning eller et problem med ryggen, – kan naprapat Kay Åge ved Nitelva helsesenter i Lillestrøm hjelpe deg for å få ryggen i orden igjen. Akuttimer kan være mulig, kontakt Kay Åge med SMS eller ring ham på tlf 90 20 54 93

Bestill timer direkte her for hurtig oppstart hos naprapat Kay Åge ved Nitelva Helsesenter i Lillestrøm

Her ses behandlingsrommet til Naprapat Kay Åge, 40 meter fra NSB og 50 meter fra Portalen I Lillestrøm. Les mer om Kay-Åge her

Legg igjen en kommentar